2011. november 28., hétfő

Vihar előtt?

Ennek a posztnak nem akaródzik elejének lenni. Ez gondolom, olyasmit jelenthet, hogy meglepő újdonságok nélkül döcög életünk. Azért a Karácsony fuvallata már itt-ott lengedezik köröttünk, vihar előtti apró hullámokat borzolva programjaink sodrásán, a tanulástól a kirándulásokig.
Winchester katedrális. Ezzel nem poénkodom. Szép.
Karácsony most nem csak az ünnepet jelenti, hanem a hazautazást is 2 hétre, egyben szembesülést sok mindennel. A hazautazás egyszerre áhított nap – ehhez igazítottuk a csoki kalendárium kifogyását is -, hiszen újra otthon, a nagycsaláddal, barátokkal, minden játékkal egyetemben. (No, meg ígéretes ajándékokkal a horizonton.) A hideg fuvallat: otthon, a magyar iskolában be kell majd számolni  a magántanulmányi előrehaladásról. Ráadásul valahogy, valamikor bekerült a levegőbe az is, hogy Karácsonyra már jól fog menni az angol. A gyerekek már most szívükre veszik a barátok – persze rögtön első - kérdését skype-on: jól beszéltek már angolul? Nyilván a mi izgulásunk is tükröződik az ő kicsi szívükben. Egyik nap - ma :) -, mintha minden csupa ragyogás: értenek és beszélnek, mindig egyre többet. Ármin ma „golden awardot” és +10 pontot kapott a házának, mivel önállóan írt mondatokat literacy órán egy képről. Lili három zöld kártyát szerzett EAL (külön angol) órán, és már jó ideje a haladó csoportba léptették elő. Míra pedig kente-vágta az időponthoz kapcsolódó kifejezéseket. Tegnap ugyanez negatívban, reménytelenül elveszve a sokszor megtanult, majd elfelejtett szavak tengerében. Az biztos, hogy a tanulásuk nem egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. A lényeg, hogy maradjon energiánk átvészelni a nehéz időszakokat, és időnként tudjunk ki is lépni ebből az egészből.
A kommerciális és családi karácsony jelei is újra kiköltöztek mindenfelé – jelentem karácsonyi sláger ügyben már teljesen felzárkóztunk a nyugati világhoz, itt sem léptek túl még a… (na ide most szerintem 90%-ban ugyanazt a három dalt soroljuk fel). Zsófi vezetésével a gyerekek itthon is összeügyeskedtek egy alternatív adventi díszt, ráadásul a csoki kalendáriumok nagyszerű szobadísznek is bizonyultak. Boltokban és az interneten is ütős karácsonyi akciók hívogatnak, amerikából ide is beszivárgott a black friday, a fogyasztói mámor csúcseseménye. Bevallom mi is egyre több időt töltünk ajándékokat böngészve, naptárunkban újra felbukkantak az ebay emlékeztetők.
Hétvégi kiránduló célpontunk, Winchester, kiválasztása során az ottani „német” jellegű – itt nem csak a kocsikat adják el ezzel a jelszóval - karácsonyi vásár is fontos szempont volt. Egyben az „itt is lakhattunk volna” túránk következő eleme volt, hiszen sokáig nézegettük otthonról ezt a hangulatos, történelmi kisvárost. Gyönyörű, sokarcú katedrálisa van. Lépten-nyomon a Follett könyv jutott eszembe: jobban észreveszem, hogy darab kövekből épült. (Az meg lehet, hogy a szintén itt megismert Remembrance nap hatására tűnik fel, ahogyan a világ ezer részén tegnap, vagy 200 éve meghalt katonáikra emlékeznek, név szerint. Hát nem mindig öröm az élet a birodalmiak...)
Írtam már, hogy mennyire élvezem Lili iskoláját. Gyors kivonat múlt heti óráiból, mennyiféle inspiráció, és persze szédítő mennyiségű infó éri:
  • tudomány: kísérletek higannyal, mérések tárgyak gyorsulásáról.
  • művészet: ausztrál pontmotívumos képek készítése;
  • vallás: keresztény és zsidó házassági rituálék lerajzolása, jellemzése (Lili első nekifutásra az „isten színe előtt” kifejezést nyílván „in colour of god”- nak fordította J);
  • emberismeret: jelelés, jelnyelv abc és kifejezések megismerése (neki ennyi elég is volt az elsajátításához: időnként ezzel kommunikál itthon is);
  • ICT: egyedi zene keresése és illesztése a magukról készített prezentációba;
  • matek: mediánok és modusok keresése sok-sok mindennapi életből vett sorozatban.
  • dráma órára: levél fogalmazása a hamleini polgármesternek patkányügyben;
  • töri és technológia: fact sheetek a gyermek keresztes hadjáratról és a műanyagok típusairól;
  • háztartás: a gyümölcssaláta készítés titkai; 
  • irodalom: közösen olvassák és játsszák el l a „Feather boy” című aktuális ifjúsági könyvet;
  • földrajz: térképek rajzolása;
  • közösségi óra (assembly): rendőrök jöttek tanácsot adni az „egyedül az utcán” témában;
  • spanyolul a saját házuk leírása, spanyol házak megismerése.
És mindez ragad a fejébe... Végül 3 hónap után az szemet szúrt az is, hogy nincsenek tankönyvei. Tényleg, egy darab sem. Néznek filmeket, képeket, és otthon minden nap fact sheet-eket gyártanak önálló internetes kutatómunkával. És jegyzetelnek sokat, a tanár az interaktív táblán mutatja a lényegi információkat. (Az intézményi elméletek alapján feltételezhetem, hogy abban az országban, ahol létezik nemzeti tankönyvkiadó, ez az állapot nem jöhet létre.)
A malmokról már sokat tudunk. Reméljük, passzív tudás marad.
Azért most a héten lesz egy kis döccenő. Szakmai szégyen, hogy első olvasásra valami gyárlátogatásszerű program futott át az agyamon az „industrial action” kifejezést olvasva az iskolától kapott levélben. Aztán persze hamar kiderült, hogy nagy országos sztrájk lesz szerdán a nyugdíjváltozások miatt, amihez a tanárok is csatlakoznak. (Vajon itt milyen akció lenne, ha lenulláznák a magánnyugdíjaikat?)
Érdekes élmény volt a gyerekekkel a gazdasági válságról, a jelen magyar és világhelyzetről beszélgetni. A téma nagyon vonzotta őket, többször, több napon át visszatértek rá. (Valahogy az az érzésem, hogy rengeteg tudásunk ellenére csak nem nőtt a világ működésébe, az események megokolásába vetetett magabiztosságunk. A magyarázataink váltak komplexebbé, megértésünk ugyanúgy ingoványos.) Gyerekeink valamennyire átlátva a helyzetet még nem fogytak ki a javaslatokból: „akkor Magyarország cserélje le a forintot, valami másra”; „osszák újra a pénzt az emberek között”. Fiatalság – (bohóság, idealizmus, baloldaliság, vagy amit akartok…)
Mitől hízunk III. - Rómában ahogy a rómaiak.
Előzetes karácsonyi ajándékként megosztok két nem triviális, de tuti apró kulináris élvezetet, ha valaki erre járna. (Avagy a „Mitől hízunk” rovat…) A „The Collective” joghurtokba egyértelműen valamilyen addiktív szert kevertek. Már a passionfruit-os is átütő, de a „cherry + pomegranate” változatnak egyszerűen meghűlni nincs ideje a fridzsiderben, pedig 500grammos kiszerelésű… Csak említésszerűen a következő tételről, hiszen a neve mindent elárul és kellően hosszú is: „Very chocolaty dark&white belgian chocolate cookies”. Brutális.
Zárásnak újabb családi aranyköpés. Lili kérdezget Einsteinről. Míra végén hozzáteszi: tényleg zseniális lehetett, hiszen halottakat is feltámasztott. Gyorsan tisztáztuk vele, hogy Einsteinnek nem Frank volt a keresztneve. (Halljátok a lovakat nyeríteni?)
Durva, de tényleg ezzel színesítünk.
Azért tudunk szépet is.
Supernanny nézés a pihe-puha új takaróban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése