2011. szeptember 23., péntek

"Let England shake"

Lobogó hajjal – „akkor csak fuss te” - száguldunk az infósztrádán, széles szájjal habzsolunk a széles sávban. Mint mindig, a process az process, egy perccel sem korábban, pont éjfélkor kapcsoltak rá minket a broandband-re. Ott voltam, tudom. Rögtön megnéztem a magyar válogatott góljait, pár hét után is jól esett. Még egy felfedezés technológiai oldalról : itt megértettem, hogy a vonalas telefonnak mégis van jövője. Az otthoni viszonyokhoz képest sokkal drágábbak a mobil hívások, ráadásul a vonalasokhoz kedvező kiegészítő termékeket is kapcsolnak, pl. kvázi ingyenes nemzetközi hívást. A nagy árdifferencia miatt sok szolgáltatónál eleve nem is lehet megadni mobilszámot, csak vonalason hívnak vissza.
Visszatekintve egyfajta civilizációs folyamatot játszottunk itt újra pár hét alatt: elkezdtünk asztalról enni, meleg ételt készíteni, ágyban aludni, pénz helyett kártyát használni, s most itt a full internet. A civilizációs csúcsot, a torrentezést még nem merem, ki tudja mennyire toleráns itt a joggyakorlat. Van valakinek tapasztalata? (Börtönkaja?) Amúgy óvatosan teszek fel kérdéseket a blogon, mert szerencsére, aktív a kedves olvasó közönség. A legtöbb visszajelzés fej-fej mellett a Polish/polish kiejtésére – hiába, az eredeti hivatás tüze hamar lángra lobban -, illetve a kávétejszín és egyéb magyar ételek problémára érkezik. Anita linkje a kommentekben látható, emailben Verától érkezett egy másik, megosztom, jól jöhet bárkinek: http://hungapol.webs.com/
Amúgy egyre sűrűbb a munka. Zsófi call centert nyitott a nappaliban, én magam pedig óriás spss adathalmaz alól kikecmeregve indultam a gyerekekért, ma már biciklivel, gyönyörű napsütésben. Reggel a rádióban a speaker lármásan örvendezett a nagy hírnek, holnap 22 fok lesz. Azt is észrevettem, hogy itt a magas felhőknek örülnek az alacsonyak helyett. Errefelé nem a frontok jelentik az időjárás jelentésben a témát, azok feltűnés nélkül jönnek-mennek reggeltől estig.
Mindenki másképp csinálja... Háttérben nem a vendégágy!!
Zsófi ma, talán célzásként, elém tolt egy helyi cikket, melyben arról írnak, hogy egyre több kisgyerekkel otthon maradó anyuka blogja válik kiugróan népszerűvé. Sőt vannak, akik elkezdtek megélni ebből. Mint kiderült, a kismama network az egyik legbefolyásosabb vásárlóerő, a cégek sok pénzt megadnak az ottani térnyerésért. Bár itt-ott kilógok a kismama kategóriából, gondolom mindenkinek világos lesz a helyzet, ha majd arról írok, hogy a gyerekek mennyire lelkesednek egy-egy termékért, vagy minket mennyire feldobott bizonyos joghurtok, italok elfogyasztása. (Ale gyártók, ugye olvassátok!) Amúgy most tényleg lelkesedem, mivel Árminnal hamar szétrúgtam a nagy focizásokban régi sportcipőmet, és klassz csukát kaptam én is, élvezet lesz még a labdaszedés is benne. Ármint leigazolták már, de holnap egyelőre csak szurkolni megyünk a csapatuknak, mivel papírjai még nem érkeztek meg a FA-be. (Ez egész jól hangzik.)
Iskola fronton egyre kevésbé feszült a helyzet, bár Lili még mindig nem reggelizik hétköznap. De már nincs bénító idegesség, izgulás induláskor, ellenben délután egymás túlkiabálva számolnak be az aktuális fejleményekről. Jó volt több reggelen is látni, ahogy Ármin már összenevet osztálytársaival, amikor az iskola kapuban találkoznak. A tanáráról, Mr. Tiller-ról ódákat zengünk, ahogy látom, nem csak a diákok, de a nők álma is lehet: beöltözve viccekkel majd bűvész trükkökkel szórakoztatja a gyerekeket, a szülői értekezleten megértő, ám oktatás módszertanilag elkötelezett válaszokkal nyugtatja a bizonytalan szülőket, ő vezeti az énekkart, és dolgozatírás közben zongorázik az osztályának. Nincs vége: ő tartja a fociedzéseket és a gitárkurzust is. Ha valaki érdeklődik, biztos meg tudom szerezni a kontaktjait, jó karban van, kb. 25 éves. Míra és Ármin az iskola utáni – és egyébként ingyenes - klubok közül, gitározásra, tollaslabdára és netlabdára jelentkezett. Ez utóbbi mibenlétét mi is az internetről fejtettük meg. Feltételezve e sport hazai elterjedtségét, megválthatták a jegyüket a magyar válogatottba.
A gyerekek amúgy jól viselték azt is, hogy átestek az őszi országos primary school kompetencia felmérésen. Ilyenkor magnóról mondják be a feladatokat, csak egy válaszlapot kapnak, ahová be kell írni a megoldást. Tuti országos rakétadíjasok lesznek a nyári visszaméréskor. Lili spanyol órán ellenben egyenesen a legjobb tesztet írta, hiába, ha egyenlő pályák, egyenlő esélyek, akkor lendületbe jön. Hittanórája is van: tetszik, hogy az összes vallásról tanulnak, a szhikek-ről is már többet tud, mint mi. Mai házi feladata: Chaplin videókat kell néznie a youtube-on. (Nem hittan)
Ami még érdekes az iskolában: minden nap mindkét helyen vannak órarend szerinti évfolyamgyűlések. Ezek tartalmáról a gyerek beszámolói alapján csak ködös benyomásaink vannak. Úgy tűnik, egyszer a szórakoztatás, máskor közösségépítés, megint máskor valamilyen üzenetek átadása a cél. A csinálás, kipróbálás mellett még ezt a közösségi létet látom a helyi képzés egyik fontos elemének. Liliéknél házak is vannak, az övének Hoy a neve. Egyelőre, azon kívül, hogy zöld kitűzőt hordanak még nem sok tartalommal töltődött fel. Arra viszont kitűnő, hogy el lehet játszani a gondolattal, ez vajon melyik Roxfortos háznak felel meg. Lili valamiért a Mardekárra utazik.
Készülődünk az estére, sejtem, hogy emlékezetes és fájó lesz a mai nap zárása: már csak a legutolsó rész van hátra a Jóbarátokból, a gyerekek most először fogják látni. Bekészítem a papír zsebkendőket.
A címnek csak hangulati köze van a bloghoz, a mi érkezésünk azért még nem rázza meg Angliát. P.J. Harvey klassz lemezét - van még értelme ennek a kifejezésnek? - hallgattam biciklizés közben.

2 megjegyzés:

  1. Attila, engem az Aloe élmény is érdekel, utazom ebben a hajóban, mesélj!!
    Móni

    VálaszTörlés
  2. PS. A blogod ránk, magyarokra hangoltan íródik. Kíváncsi vagyok, mikor fordul át a kocka és jelenik meg az angol nyelvű verzió is itt a hálón, amelyben az angol szemlélethez igazodva kerülnek megvilágításba a családi történéseitek persze továbbra is Battilásan. Kenterbe vernél jó pár kismamát.

    VálaszTörlés