2011. szeptember 29., csütörtök

Epsom Common - A közlegelők öröme

Valami van a levegőben. Épphogy kezdtek ismerőssé válni a viszonyok, és máris minden rendetlenkedik. Például furcsán meleg van: tegnap és ma is 28 fok, sőt kitart jövő hét elejéig. Se alacsony, se magas felhők, csak izzasztó napsütés. Gyanús.
Másik örömteli furcsaság: Lili már minden nap reggelizik, sőt rohan az iskolába, mert még az órák előtt beszélget a barátnőivel! (Úgy kezdődött, hogy ketten kézen fogták és behúzták a könyvtárba. Ott egy számítógép előtt a jó öreg google fordítóval kifaggatták az előtörténetéről, illetve bevezették a helyi viszonyokba.) Lili amúgy is rakétázik: házifeladatait kis segítséggel megírja a számítógépen magyarul, aztán már ő készít nyersfordítást belőle angolra. Jól jött a Judit által hozott szótár, bár nyílván nem mindig az odaillő szó kerül elő. (Mint amikor Joe a nagyszívű embert hatalmas aorta pumpával rendelkező homo sapiesnek írta a szinonima szótár hatására.) Amit én is alig hiszek: a 100. oldalon tart a Harry Potter angol nyelvű változatában. Kértem, hogy olvasson fel és fordítson belőle. Nem minden hibátlan, de abszolút veszi a lényeget.
Rapid randi a tanárokkal - pörög a fogadóóra
Ma voltunk a gimijében fogadóórán. Minden tanár nagyon dicsérte: hihetetlenül gyorsan tanul és illeszkedik be. Egybehangzó a bíztatás is: szólaljon meg többet, nem baj, ha hibázik. (Szerencsére az osztályfőnökének mindkét szülője olasz bevándorló, megérti, hogy nem egyszerű Lili helyzete.) A fogadóóra keretei egyébként leginkább a „zizgés” nevű tréning gyakorlatunkra hasonlítottak: egy nagy hodályban körben asztaloknál ülnek a tanárok, akikhez a szülők sorban várakoznak. Mindenkinél 5 percet lehet eltölteni, aztán fordulás tovább. A tanárok szimpatikusan hozták az empátia, kedvesség és a teljesítményorientáció jegyeit. (Kiderült például matekból különböző erősségű csoportokba vannak beosztva, amelyek között évközben is mozognak a teljesítményívüknek megfelelően.) Domborodik a magyar iskolarendszer előnye is azért, kiderült, hogy Lili lexikális tudásban, szolmizálásban - Kodály rulez - előbbre van a kortársainál.
Kitört az epsomi olvasó láz!
Amúgy olvasási láz tört ki a gyerekek körében. A lányoknál ez ismerős, ám Árminnál meglepő újdonság: beül az ablakba – hmm, ez viszont ismerős – és repeszt a Ropi naplójával. Focira és biciklizésre azért könnyen el lehet csábítani, de lefekvés előtt újra előveszi. 
Készülünk a nagy napra, szombaton lesz az első meccse, remélem, jól azonosítottuk a térképen a helyszínt. Reszkess Emn Grove, akárhol is vagy! Az edzésen a csapat nagyon rákészült a sokat futós, gyors passzos játékra, kíváncsi vagyok, mi köszön vissza ebből a meccsen. Tetszik, ahogy az edző építgeti a csapatot, csapatrészeket, ráadásul, most pár passzal azt is megmutatta, hogy a lábában benne van még a boogie.
Újabb meglepetés: nem csak Ármin sport karrierje indult be. Valószínűleg csak kitérő a színésznői pályaképben, ám Miróka is képviseli a Lovelace iskola színeit a netball csapatban. Nagymama is itt lesz azon a héten, lehet menni drukkolni. Az edzést nagyon élvezték, annak ellenére, hogy fogalmuk sem volt a szabályokról. A meccsre azért remélem, kiderül. (Az egész történet legnagyobb hozadéka az lenne, ha Míra kigyógyulna, a „jaj mindjárt fejbe dobnak ezzel a kemény labdával” rémálmából.)
A ragyogó napsütéses időben nehéz dolgozni. Pláne ha a munkám jelen pillanatban leginkább adatok masszírozását jelenti. Egy nagy felmérés adatait terelgettem az online felületről spssbe, onnan excelbe és most már a powerpoint prezinél tartok. A végállomás egyoldalas word összefoglaló lesz. Vagyis: hogyan lehet 900 ember 25 percen át (110 kérdés) kifejtett véleményét egy 3 perc alatt elolvasható szöveggé sűríteni.  Az igazi izgalom persze majd mindennek feldolgozása lesz már otthon az ügyféllel.
Epsom színe nem véletlenül a zöld.
Szerencsére mindennap kiszabadulok, az úszás mellett a biciklizés is nagyon jól esik. Már felfedeztem az átjárást az Epsom Common – szerencsére itt nem látom a közlegelők tragédiájának nyomait - nevű gyönyörű erdőségbe, halastavakkal együtt. Hétvégén viszem a gyerekeket is. Most a biciklizés program azért kis gellert kapott, 3 méterre a szemük előtt ütötte el Lili egyik iskolatársát egy autó. A rémisztő élménynek talán van kedvező hatása is: azóta rögtön veszik a sisakot és minden sarkon körbenéznek.
Holnap is vár ránk izgalom, megyünk Árminék nyílt osztálynapjára. Meglepetés lenne, de Ármin kiszivárogtatta – nem járt Öszödön! -, hogy a témájukhoz, Magic-hez kapcsolódó műsort adnak elő. Neki is lesz szövege, ő bíztat majd minket, hogy közösen énekeljük velük a Magical Mystery Tour-t. Mr. Tiller nyílván gitározik hozzá.
Mire a blogot befejeztem, Ármin is kiolvasta a könyvét. Irány vacsorázni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése